Daar zijn we weer !
Door: Schuelie
15 Augustus 2010 | Afghanistan, Kabul
Daar zijn we weer!
En zo zit je nog in je eigen huis met 4 slaapkamers, tuin en zwembad, en zo zit je in je nieuwe ‘huis’ zo groot als je voormalige slaapkamer. Tja, het leven gaat soms niet over rozen ;-). Om veiligheidstechnische redenen mag ik helaas maar beperkte informatie op het internet zetten, wat wel jammer is voor het verhaal. Ook de foto’s zullen misschien wat minder spectaculair zijn. Maar, ik zal proberen om er toch wat van te maken, zodat jullie een goed beeld krijgen van mijn nieuwe avonturen!
De eerste indruk van mijn nieuwe verblijf de komende 2 jaar was goed. Bij aankomst op het vliegveld was het een gezellige drukte van allemaal baardige mannen, gekleed in lange wijde broek en lang shirt. Ik had me in het vliegtuig al wat voorbereid op de situatie, dus stapte fijn met lange mouwen, lange broek en sjaal de 35 graden in. Helaas waren de koffers, ondanks dat ze doorgelabeld waren, bij onze overstap blijven staan, dus stonden we voor niets 2 uur lang naar de bagageband te turen. Zucht…. De eerste kennismaking met mijn nieuwe land begon al goed! De rit van vliegveld naar compound ging door de stad, waardoor je een goede indruk kreeg van het straatbeeld. Enkele observaties: veel mannen op straat, weinig vrouwen, maar de vrouwen die je zag hadden slechts een hoofddoek om, en geen algeheel bedekkend gewaad. Daar ging mijn eerste vooroordeel. De stad is verder erg bouwvallig, met veel laagbouw en hoge muren met prikkeldraad. Toch deed het me niet ongezellig aan, Ja, ik weet het, dat klinkt paradoxaal na de voorgaande zin, maar alles krioelt door elkaar heen: auto’s, karren met ezeltjes en zelfs fietsers! Het was een gezellige bende. Ik had graag een paar foto’s van het straatbeeld genomen, maar sinds een tijdje is er een verbod op geblindeerde auto’s. Uit veiligheidsoverwegingen. Ergens wel vreemd, aangezien in Brazilie juist de auto’s wél geblindeerd zijn. Ook uit veiligheidsoverwegingen! Maargoed, de reden hier is natuurlijk dat ze bij alle wegversperringen willen kunnen zien wie er precies in de auto zitten. Voor de foto’s is het alleen wel jammer, want vanuit een geblindeerde auto is het heerlijk ongestoord kiekjes maken, terwijl ze het nu meteen zien, vooral als je vrouw bent, dan spotten ze al van 100 m afstand, ook al heb ik een sjaal om mijn hoofd en een grote zonnebril op. Ik zal er iets op proberen te vinden, zodat ik jullie toch een keer wat straatbeeld kan laten zien. Overigens is de lucht erg vervuild. Veel smog vermengd met uitwerpselen, aangezien de riolering hier vaak nog open ligt. Maarja, da’s een detail zullen we maar zeggen. En die rokerslongetjes van mijn zijn natuurlijk wel getraind na al die jaren, dus hier draaien ze hun hand niet meer voor om! ;-)
De compound zelf is prima. Echt, het viel me reuze mee. We wonen in een oud schoolgebouw, wat toch meer charme heeft dan een container. Wel staan er een aantal containers op het terrein, maar deze doen gelukkig alleen maar dienst als eetkantine, keuken en sportzaal. Op de compound lopen ook wat huisdieren. Zo is er een Duitse herder, die helaas het examen om mijnenopsporingshond te worden niet heeft gehaald. Overigens heet de herder Aikie, en niet Snuf, zoals ik tegen een aantal mensen heb verteld (misschien omdat ik dat onbewust een leukere associatie vond met het mijnenopsporingsverhaal). Ik heb me voordat ik aankwam wel eens afgevraagd waarom Aikie in godsnaam is afgekeurd, maar dat werd me bij aankomst wel duidelijk. Aikie ligt namelijk 80% van de dag te pitten in haar hok! Heel af en toe kijk ik even of ze nog wel ademt, want zoveel rust in een hond ben ik niet gewend met die 2 van mij! Gelukkig doet ze dat. De andere hond is een bastaardje, Snedder genaamd, die iets actiever is dan Aikie, maar ook wel een pepertje kan gebruiken. Toch is het gezellig, 2 honden op het terrein. Er schijnen ook nog 3 katten rond te struinen, maar die heb ik nog niet zo vaak gezien.
Mijn collega’s zijn echt reuze aardig, wat ook wel erg prettig is aangezien je toch veel op elkaars lip zit. En tot mijn verbazing is het sociale leven erg actief hier! Zo had ik in mijn eerste week al meteen 2 feestjes. Tja, dat krijg je als er verder in de stad niets te beleven valt. Dan gaat men zelf dingen organiseren. Zo hebben wij een bar, tafeltennistafel, biljart en volleybalveldje, waar regelmatig gebruik van wordt gemaakt. Met name van de bar, ook al is er op het moment geen druppel alcohol aangezien de aanvoer van drank nogal onregelmatig is. Er zijn een paar restaurantjes, waar we naartoe mogen en die best ok zijn. Verder ben ik al een paar keer op pad geweest naar een paar winkeltjes die ‘safe’ zijn. Helaas zijn sommige dingen echt belachelijk duur, aangezien de Amerikanen gewoon de volle prijs betalen. Terwijl het nu juist de sport is om te onderhandelen (vind ik natuurlijk als zuunige hollander)! En dan word ik toch een beetje opstandig, aangezien ik weiger om bijna Europese prijzen te betalen terwijl ik weet dat de echte prijs daar heel ver onder ligt. Op zich wel jammer, want ik had graag mijn kamertje wat willen inrichten met wat ‘coleur locale’. Maar ik ben toch te koppig om de bijna volle mep te betalen! Overigens is er ook een markt, met ‘echt antieke’ dingen. Hahahaha. Er staat nog net geen ‘made in China’ onder! Maargoed, je kunt er af toe tussen alle rommel wel wat geinige dingen op de kop tikken. Oja, en ze hebben bontjassen met bijpassende bontmutsen op de markt. Dat staat wel een beetje gek met 35 graden, maar in de winter schijnt het hier best koud te zijn, dus dan zal het vast een goede aankoop zijn. Mocht iemand interesse hebben…. ;-) Overigens zijn de kleermakers hier best ok, dus als je met een jas of broek komt dan is de kans groot dat ze bijna passend worden nagemaakt. En voor 30 dollar kun je je natuurlijk geen buil vallen! Ik kom qua winkels dus best aan mijn trekken (maar waarschijnlijk piep ik over een half jaar wel anders), al moet je je standaard wel verlagen. Het enige dat ik mis is schoenenwinkels! Daar was ik in Brazilie natuurlijk erg mee verwend met het grote aanbod en lage prijzen dus tja, je bent een dief van je eigen portemonnaie als je daar geen gebruik van maakt (haha). Hier wordt het helaas afkicken, want ik loop niet echt warm voor die huidskleurige- of zwarte degelijke instappers die hier in de winkels liggen. Het ziet er dus naar uit dat ik mijn zorgvuldig opgebouwde collectie met het aanbod hier niet echt veel uit kan breiden ;-).
Morgen heb ik mijn eerste les in de lokale taal. Leuk! Ik probeer wat te oefenen met de lokale collega’s hier op de ambassade en dat gaat redelijk. Ik vind het toch wel leuk als ik over 2 jaar wat van de lokale taal spreek, ook al is die erg moeilijk en is het alleen mondeling en niet schriftelijk (aangezien het schrift 100% anders is!).
Kortom: de eerste indruk is goed!
Volgende keer meer!
Ps: voor iedereen die ik tijdens mijn korte verlof in NL niet heb gezien: sorry!!! Zoals altijd had ik weer wilde plannen, maar bleek ik iets te enthousiast te zijn geweest met het aantal uren in een dag; dat zijn er namelijk maar 24 en niet 58 zoals ik altijd graag zou willen. Dus voor alle babies die ik nog moet zien en nieuwe huizen en gewoon zomaar omdat ik al lang niets van me heb laten zien/horen: ik beloof beterschap! Ben in principe om de 6 weken in NL, dus er zijn nog veel momenten om af te spreken!
Kortom: de eerste indruk is goed!
Volgende keer meer!
15 Augustus 2010 - 20:49
Yf:
He Schueler!!Goed iets van je te horen en ben nu al fan van je harige terreingenoot (lees de herder) ;-) Kan me voorstellen dat het even wennen is maar gelukkig genoeg feestjes als ik het zo hoor dus je gaat je prima vermaken! Bovendien is wat extra tijd goed voor wat vulling op deze site zal ik maar zeggen...;-) Pas goed op jezelf en tot snel mails/skypes etc. x yf -
15 Augustus 2010 - 21:31
Suus:
Hey Annie!
Leuk je verhaal te lezen en te horen dat je eerste indrukken goed zijn. Ben benieuwd hoe je tegen die 'gezellige chaos' op de weg aankijkt over een half jaar ;-) En wie weet vindt je die degelijke instappers dan ineens heel hip!? Koester tot die tijd je schoenen collectie uit Brazilië maar, dikke kans dat je het daar de komende 2 jaar mee mag doen. Ikzelf inmiddels ook weer terug in NL. Natgeregend. Saudades... :-)
Succes daar en tot op een blog/mail/etc.!
Liefs xx -
16 Augustus 2010 - 12:39
Yvon (aka Suus):
Hey meis, leuk verhaal weer. da's wel een overstap!! van het hippe Brazil een paar eeuwen terug lijkt wel.... maar goed, ben blij te lezen dat je eerste indruk goed is!
veel sterkte daar en wie weet tot vlug. groetjes Y -
16 Augustus 2010 - 14:24
Ryanne:
Hallo Annie,
Wat leuk om iets over je te horen, we maakten ons al zorgen, iedere dag vraagt Flappie naar zijn mama en dan moet ik zeggen......weet ik niet kereltje, ze schrijft niet, maar volgens mij gaat alles wel goed...rsrsrs
Stuur die herder maar even naar tante Ryanne dan gaan we samen 1 1/12 uur per dag wandelen, net als Djoeka en Agatha.
Querida minha, hier gaat alles perfect, ik zal je snel mailen!
beijos e muitas saudades!! -
16 Augustus 2010 - 18:24
Mar:
Hee Schueler,
Valt reuze reuze mee daar...feestjes, shoppen, fine dining.... ik snap niet waarom ik nog hier (..in Katwijk in een duinhuisje op vakantie) zit! Goed om wat van je te horen en mooi om te weten dat je tussen alle zaken van het goede leven zelfs nog even tijd hebt om met 2 lieve honden kennis te maken!
Succes daar, let goed op! Liefs -
17 Augustus 2010 - 19:49
Tante C :
Hallo Anneloes,
Wat een overgang ! Echt een totaal andere wereld. Er zijn ,dacht ik ,wel mooie sieraden te krijgen !!
Over je werk mag je niet schrijven, maar zal best spannened zijn.
We hebben met plezier je verhaal gelezen en dan dat keukentje!!! .
groetjes uit Stiphout -
18 Augustus 2010 - 15:43
Carlinha:
Hoi Annesoes,
even een snel tussenberichtje vanuit NL, over 2 weken weer terug in Brazilié en dat mailt wat eenvoudiger dan van deze PC die het 5 min. per dag doet....grrr! Ik zie dat er nog een tante C is, hoe kan dat nou???
Ik heb je verslagje geprint en ga dat zo lekker lui op de bank liggen lezen onder het genot van, inderdaad: een wijntje!
Heel veel liefs van "tante Carla en Oom Nick":)) -
20 Augustus 2010 - 13:20
Nick:
Hoi Anneloes, wat leuk dat reisverslag. Inmiddels zijn onze internetproblemen ook weer opgelost. Beetje torts op mezelf dat ik via een versterker en een router de hele zaak nu draadloos heb aangesloten, maar het is wel met vallen en opstaan gebeurt, maar.... het werkt toch maar weer, dus niburgh@hotmail.com en carla enz. zijn weer constant te bereiken. Ik hoop dat je het een beetje naar je zin hebt daar hoewel ik geloof dat de feestjes zoals in Brazil toch wel iets anders zullen zijn. Maar ok. ik weet dat je er iets van maakt. Wij zijn inmiddels van New YOrk terug en verewachtehn nu vrienden en kennissen en later de familie op een feestje nadat ik nog even in Luxemburgh ben geweest. Nou, hou je taai en tot de volgende keer.
Nick